Potatisbröd - Blir extra saftigt och gott med potatis i degen.
Perfekt sätt att ta hand om rester dessutom. (16 st)
50 g jäst
3 kokta potatisar
200 g smör
4 dl standardmjölk
2,5 dl vatten
1 dl krossade linfrön
1 dl brödsirap
2 tsk brödkrydda
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
Pressa potatisen med en potatispress.
(eller mosa med gaffel)
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervamt = 37°
Blanda ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, linfrön, sirap och brödkrydda/salt.
Blanda i den pressade potatisen.
Arbeta sist in de tre mjölsorterna.
Låt jäsa i degbunken under bakduk i 30 min.
(det går även bra att täcka bunken med plastfolie, då behålls fukten i degen vilket är gynnsamt för jäsningen)
_________________________________________________________________________________
Tryck med mjölad hand ut degen på en djup pappersklädd ugnsplåt.
Skär ett rutmönster och nagga bröden.
Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225° i 20 min.
Sänk därefter värmen till 200°
Grädda klart brödet längst ner i ugnen i ca 25 min.
Låt svalna på galler under bakduk!
_________________________________________________________________________________
Fler recept på långpannebröd hittar du HÄR >>
_______________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>
Perfekt sätt att ta hand om rester dessutom. (16 st)
50 g jäst
3 kokta potatisar
200 g smör
4 dl standardmjölk
2,5 dl vatten
1 dl krossade linfrön
1 dl brödsirap
2 tsk brödkrydda
2 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
10 dl rågsikt
8-9 dl vetemjöl
Pressa potatisen med en potatispress.
(eller mosa med gaffel)
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölken och vattnet och värm till fingervamt = 37°
Blanda ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, linfrön, sirap och brödkrydda/salt.
Blanda i den pressade potatisen.
Arbeta sist in de tre mjölsorterna.
Låt jäsa i degbunken under bakduk i 30 min.
(det går även bra att täcka bunken med plastfolie, då behålls fukten i degen vilket är gynnsamt för jäsningen)
_________________________________________________________________________________
Tryck med mjölad hand ut degen på en djup pappersklädd ugnsplåt.
Skär ett rutmönster och nagga bröden.
Låt degen jäsa på plåten under bakduk i 30 min.
Grädda mitt i ugnen i 225° i 20 min.
Sänk därefter värmen till 200°
Grädda klart brödet längst ner i ugnen i ca 25 min.
Låt svalna på galler under bakduk!
_________________________________________________________________________________
Fler recept på långpannebröd hittar du HÄR >>
_______________________________________________________________________________
Alla mina brödrecept hittar du HÄR >>
0 komentar:
Posting Komentar